Karpe

Karpe (Cyprinus carpio)   
                                                                                 Karpen     
Den mægtige af dem alle!
The giant!
the ultimate fighter!
Kært barn har mange navne.


En Fordom: 
Karpen er meget snu og meget svær at fange?

Karpen er nok den medefisk der er omspunden af mest mystik.  Der findes ikke
en fisk der er lige så klog, smart og udspekuleret som karpen. 
Er dette nu også rigtigt?.. Med måde vil jeg tro...
Og det er jo ikke en hemmelighed at karpen vist nok har evnen til at huske
og genkende agn den er blevet fanget på.
Dette ihverfald hvis den er blevet fanget mange gange på Eks. Boilies.
Men hvem ville ikke være mistroisk over for en rund stinkene bolle,
der gang på gang viser sig at indholde en djævelsk krog der bore sig ind i mundvien på en hver gang man  tager en bid ?
Så Jo! - Karpen kan være svær at fange i hårdt fisket vande, hvor den er bliver fanget 25 gange om året...  her har den jo nok lært et og andet, og man skal nok være lidt mere snu end ellers for at få den i tale..... 

Sandt er det at Karpen er den ultimative fighter, den kan tage kæmpe udløb og næsten tømme hjulet for line. Den er stærk som en okse, og overgiver sig ikke uden kamp til stregen.
Dette er nok den støreste årsag til at så mange medefiskere elsker karpefiskeri. Og så er der suset fra linen når den pløjer gennem vandet som var den spændt for et lokomotiv, med retning lige imod nærmeste åkandebælte, for at frigøre sig... Ja! se.. så er dere noget ved det...
Man står bare der og ryster, med en slap line og prøver at forstå de mange kræfter der lige slap væk for næsen af dig...  Det er sku da livets heroin....


Her er nogle flotte optagelser med både Spejl & Skæl Karper
der finder føde på bunden..





Karpen fanges på bund-rig, flåd eller overfladefiskeri.
Den mest brugte metode til karpefiskeri er bundfiskeri med boilies eller partikler som Majs og Tigernød.
Karperne kan dog også fanges med flåd på bunden med samme agn som ved bund-riggen.
En anden spændene fiskemetode til Karpe er overfladefiskeri med flydende agn.  Man skal da have gode nerver.  Man kan her bruge Franskbrød, flydende pellets, katte eller hundemad og man kan også bruge kunstig fremstillet partikler der flyder. Disse kunstige agn har vundet stor fremgang de seneste år, både på bunden og i overfladen.


Se denne video! 
Det kan være mere effektivt at opsøge fiskene, istedet for at ligge stationært i flere dage...Matt Hayes overlister en karpe med flåd og orm.



Gode agn til Karpe: 
Brød ( Franskbrød og Toast )
Regnorm
Boilies ( De fleste er lavet med henblik på at fange karper )
Majs ( Dåsemajs og Pescaviva )
Hundemad ( Ja - det er rigtigt.. især Frolic er gode )


Levested: Søer, Moser, Voldgrave, Kanaler og langsomt strømmende åer.


Specimenvægt: 11 Kg


Viste du at karpen kan blive op til 40 år gammel ?


Beskrivelse
 Karper kan se højst forskellige ud. Det er et resultat af, at de har været avlet gennem århundreder. Der findes karper helt uden skæl, de såkaldte læderkarper, og spejlkarper med ganske få, men meget store skæl. Fælles for alle formerne er den store bredde over ryggen og det kraftige hoved med fire skægtråde. Den forreste stråle i rygfinnen er meget kraftig og savtakket på bagsiden. Karpen er en af de største karpefisk. Den kan opnå en vægt på over 40 kg. Der er dog beretninger om langt større eksemplarer fra Rusland. 


Udbredelse 
Karpen er ikke en oprindelig fisk i Danmark. Formentlig blev den indført af munkene, og det vides, at Peder Oxe (1520-75) indførte særligt fine avlsfisk fra Frankrig. Karpens oprindelse fortaber sig i det uvisse. Nogle hævder, at den stammer fra Donaus nedre dele, mens andre mener, at den oprindeligt kommer fra Kina. Begge dele er muligt, da karpen er utrolig sejlivet og dermed en af de nemmeste fisk at transportere levende. Den holder sig fx fint ude af vandet i en fugtig kartoffelsæk i et døgn.

 Karpen er gammel i Europa, da allerede Aristoteles (384-322 f.Kr.) omtaler den med navnet “kyprinos”, som genfindes i dens videnskabelige slægtsnavn.

 Karpen er nu udbredt fra Europa til Kina og er desuden udsat i Amerika. Det er en af de mest vidtudbredte fisk i dag. Den har været og er stadig meget benyttet i akvakultur.

 Levesteder 
 Karpen er ikke kræsen i sit valg af levested. Den kan klare sig i lavvandede damme med iltfattigt vand og i rene, iltrige alpesøer og alt derimellem. Karpen kan leve ved vandtemperaturer fra 3-32 ° C, hvilket er et meget bredt spektrum for en fisk. Når den søger føde ved at suge store mængder bundmateriale op og filtrere det, kan den mudre mindre vande kraftigt op. Den anses derfor for at have en ret negativ indflydelse på vandmiljøet.

 Biologi 
 Karpen æder mest bunddyr. Den kan dog også strække sig op af vandet og snuppe edderkopper i bredvegetationen. I søer med et kraftigt lag alger ser man af og til karper svømme langsomt i overfladen, mens de filtrerer plankton. Karpen er udrustet med et sæt meget kraftige svælgtænder, som sætter den i stand til at knuse selv ganske store muslinger og snegle.

 Karperne kræver varmt vand på omkring 20 ° C, for at æggene kan modnes, så det er ikke hvert år, de får mulighed for at yngle alle steder i Danmark. Når vandet er blevet varmt nok, samler karperne sig i flokke, som består af en enkelt hun og adskillige hanner, der svømmer langsomt i ring omkring hende helt oppe i overfladen. Under dette forspil kan de iagttages på lang afstand og taber meget af deres skyhed. Hunnerne producerer store mængder af æg, der typisk lægges på vandplanter. En hun på 50 cm kan lægge ca. 300.000 æg. Hvis karperne har mulighed for det, opsøger de oversvømmede enge, hvor æggene bliver lagt på planter, som de klæber sig til. Æggene klækkes på 3-4 dage i varmt vand, og larverne begynder med at æde plankton, der efterhånden suppleres med insektlarver.
 Små karper ædes meget gerne af alle slags rovfisk, hvorimod de større karper næsten ikke angribes.


Lokalisering af Karpen - Og hvordan finder du den?
Der kunne skrives mange linier om hvordan man finder fiskene, men faktisk er det fint beskrevet i en anden blog der hedder "Karpefiskeren" og helt sikkert bedre end jeg selv ville kunne, så jeg vil blot ligge et lille link til de fine beskrivelser.

"Find Karpen klik her"  -  "KarpeVejr"   - God læsning!