Brasen

BRASEN  "Abramis brama"
Denne herlige medefisk er sjov at fiske efter, på trods
af dens manglene fight egenskaber.



"Brasen kan til tider være en "snu rad" , da de besider evnen
til at sutte agnen af krogen uden at man opdager det"

Brasen er en bundfisk der lige som andre karpefisk søger deres føde på bunden. Så hvis man vil i kontakt med den, skal vi altså have agn og krog plantet på bunden.
Brasen fanges med flåd men kan også fanges med feeder, som også er en kendt metode til Brasen.
Her er en lille Video med Brasen under vandet, og et par kamera glade Aborre




Brasen er ikke som sine to andre rivaler omspunden af så meget mystik o.s.v.
Men er stadig en sjov art at fiske efter. Den er faktisk ret stor når vægten kommer over de 3 Kg.

Super agn til Brasen.
En rigtig god agn til Brasen (og alle andre medefisk ) må jo siges at være ganske almindelige dåsemajsDen gule farve er let at få øje på, og samtidig har de en "sød aroma" som Brasen elsker. En anden god agn til brasen er Regnorm. Brasen elsker bare regnorm og hvis du laver en coktail af disse to superagn, ja! - så er du sikker på en dag med flex på klingenBrug en god medekrog str.12 - 8 fx. Drennan, Owner eller Kamazan. Tag en orm og del den på midten, sæt dem på krogen igennem "snit-enden" ( da det er her brasnen hugger ) efterfulgt af et majskorn. Denne coktail er absolut "ROCKET-FUEL" til Brasen. HUSK! Også at blande lidt hakket orm og majs i forfodderet. Så er du klar til masser af Brasen på land.

OBS! Når du vejer dine Brasen så brug en vejeslynge, de tåler ikke at blive vejet direkte på vægten,  de ender med at miste livet efter udsætning.

Simpel Forfodder til Brasen:
Som altid er rasp jo en stor del af ethvert foder, så det skal vi selvfølgelig have i ( det klart! ). Så vi tager 1 kg. i den lokale købmand. Vi skal også bruge en bøtte Vanille ( de små bøtter man bruger til at bage med ). Til sidst skal vi have en pose kamerjunkere og en dåse Majs.
Evt. kan man købe en Vanille eller Mandel essens, som er super gode til at booste agnen med.

Tag en stor skål eller en passende spand. Hæl raspen op i skålen/spanden. Tøm vanillebøtten samme sted. Kamerjunkerne knuses i hånden så der bliver en fin rasp, og det gør ikke noget at der er større stykker i. Hele molevitten blandes sammen, og du har nu en simpel for-fodder til dit Brasen fiskeri.

Vi kan nu gøre lidt mere for at gøre det hele mere interresant. På fiskepladsen hælder vi vores for-fodder i blande-bowlen ( eller hvad det nu er vi bruger). Vi skal nu have fugtet fodderet - Og vi tager lidt sø-vand og blander det med saften fra den dåse majs vi købte hos købmanden. Tilsæt med fordel lidt sirup eller vanille/mandel essens også.Ryst det hele sammen, og fugt dit fodder med denne blandig.

Tag nu din vanille eller mandel essens og hæld ud over majsne i dåsen,
og du har nu super boostet vanille/mandel majs til krogagn.

HUSK! at blande nogle majs i foderet også.


Gode agn til Brasen: 
Majs          ( især dåsemajs )
Maddiker ( både røde og hvide )
Regnorm  ( Husk også at tilsætte hakket orm i foderet )
Mini boilies 10-12 mm ( Vanille, Majs eller frugt boilies )



Levested: Dybe, langsomme åstræk, dybe søer og moser.

Vægt: En Brasen på 3 Kg. Må betragtes som en stor fisk, men de fanges da større.  Den største jeg har hørt om vejer ca. 7 Kg. men det er sjælent at de fanges i den kaliber.

                   



Beskrivelse 
 Brasen har en høj og sammentrykt krop, hvilket er typisk for slægten. Den høje form er sandsynligvis en tilpasning til at undgå at blive ædt af rovfisk. Det bliver meget sværere for en rovfisk at gabe over en brasen end fx en skalle på samme længde. 

 Farven er næsten altid gullig og messingagtig, og skællene er store og kraftige. Munden har tykke læber og vender lidt nedad. Munden kan skydes ud til et rør. Finnerne er altid mørke hos brasen. 

 Brasen forveksles ofte med flire Blicca bjorkna. Denne har dog rødlige finner med mørkegrå spidser og 4 svælgtænder i to rækker, hos brasen kun i en række. 

 Udbredelse 
 Brasen er udbredt og almindelig i ferskvand og går lidt ud i brakvand i Østersøen. Den findes i Europa nord for Alperne og øst for Pyrenæerne. Den er udbredt i Østeuropa og videre ind i Rusland, Ukraine og Kasakhstan til noget øst for Aralsøen. 

 Levesteder 

Flot Brasen Tog en SnowMan der var tiltænkt Karper
 Brasen foretrækker rolige partier i større åer, floder og søer og trives dårligt i mindre damme. Den holder især til uden for de plantedækkede zoner, hvor den lever af dansemyggelarver og børsteorme, som her kan findes i store mængder. Om vinteren vil den ofte samle sig i meget store stimer i de dybeste dele af søen, hvor den kan tages i tusindtal med et vodtræk. 

 Biologi 
 Som hos andre skallefisk får hannerne i gydetiden meget tydelige gydevorter. Gydeperioden begynder med, at brasenstimerne opsøger ganske lavt vand med vegetation. Her svømmer de under kraftig plasken og sprøjten. 

 Hannerne kæmper nogle steder om territorier, som så opsøges af hunnerne. Man kan ofte se brasen, hvor der er trængt blod ud mellem skællene, så de virker helt blodrøde, når de springer ovenud af vandet. Brasen lægger flere hundrede tusinde æg. De er klæbrige og sidder fast på vandplanterne, hvor de klækkes i løbet af en uges tid. Når larver efter nogle dage har opsuget blommesækken, samler de sig i enorme stimer langs land. Her lever de en periode af zooplankton. 

 Brasens mund kan skydes ud som et rør. Det bruges til at suge blødt bundmateriale med smådyr ind i mundhulen med. Smådyrene bliver filtreret fra, mens mudderet bliver blæst ud igen. Brasen kan stå længe og suge på samme sted og efterlader sig derved en række huller i bunde, såkaldte brasenhuller. 

 Denne specielle adfærd er med til at frigøre næringsstoffer fra bunden til vandet, hvor det sætter ekstra gang i algevæksten. Derfor er det problematisk med en stor brasenbestand i næringsstofsbelastede søer. Brasen er derfor en af de fisk, man målrettet sigter efter at fjerne i forbindelse med genopretning af den økologiske balance i søer (ved biomanipulation).