Suder

Suder ( Tinca tinca )      
           
Suderen eller Doktorfisken som den
blev kaldt i gamle dage. 
Man troede at suderens slim kunne helbrede
sår. Den myte er dog afkræftet idag!


Suderen er er en super fighter, og den vil helt sikkert giver dig fleks på klingen.
Jeg elsker suderfiskeri - denne smukke grøn-gule skabning med røde øjne, er noget af det mest underholdne at fiske efter. Nogle dage er de til at få i tale med alt fra majs til boilies, og næste dag er de lige så mystiske og til tider svære at fange som karpen.

Suderen er en udpræget bundfisk, og skal således fanges på bundfiskeri,
 enten med flåd eller med bund-rig. Man kan dog være heldig at fange en suder i midtvandet, men det er ikke her man skal satse sine kort.  Åkandebælter er sikre hotspots til Suder.
Som regel er morgen og aftenfiskeriet det der giver bedst, men ingen regler uden undtagelser
for jeg har faktisk oplevet et fantastisk Suderfiskeri midt på formiddagen kl 11.30 da solen var på sit højeste. Trods chancen for at blive svært skoldet blev jeg aligevel siddende, Og hvor mange sudere jeg fangede husker jeg ikke, men det var mange.

Faldt lige over denne smarte feeder-rig med maddiker "KLIK HER"
Se også denne video hvor suderne tage sig et hvil på en kontainer i en sø.


Suderfiskeri har sin helt egen charme, om det er kl. 4 om morgnen med morgendisen liggene på søens overflade eller om aftenen kl 22 når solen går ned i horisonten. Ja! så er suderfiskeri bare en super intens oplevelse der bare skal nydes i fulde drag.

Super Coktail til suderfiskeri: En rigtig god coktail til  Suderfiskeri, er nok majs og maddiker.  Et majskorn efterfulgt af 2 røde maddiker kan give dig dit livs Suderfiskeri.
Så glem ikke at have nogle maddiker med næste gang du skal på Suder-tur.

- Hvad vi alle venter på! -  Boblerne afslører at  Suderne er inde på pladsen..


Gode agn til Suderfiskeri:
Majs ( Dåse og pescaviva majs )
Regnorm
Boilies 10 - 16mm ( Både frugt og fiskeboilies )
Maddiker ( Røde og Hvide )
Brød ( Franskbrød / Toast )

Levested: Søer, Moser og langsomt flydende åer.

Vægt: En han Suder på 3,5Kg må betragtes som en kæmpe, hvorimod hun Suderen
sagtens kan veje op til 5 Kg.

Han eller Hun?:
Du kan forskel på deres brystfinner. Hun Suderen har små brystfinner, hvor han Suderen har store pagajer som brysfinner.  Der er tydelig forskel.

Læs Også:  Denne fine artikel, om SommerSuder der er skrevet af Jens Bursell for Farum Lystfiskerforening. Jens har også skrevet bogen " MEDEFISKERI" som jeg kun kan anbefale. Jens er en framragende forfatter, og han er god til at fortælle.

Du kan læse bogen her:  MEDEFISKERI AF JENS BURSELL  - God fornøjelse!




Udseende:
Den særprægede form på Suder gør det besværligt at forveksle den med andre fisk. Denne tætkroppede fisk har en rund form over det hele, også finnerne. Halefinnen er næsten ugaflet, spidserne er rundede. Som Karpen, har den et enkelt par af skægtråde ved munden, men rygfinnen er meget kortere og skællene er så små (95-120 langs sidelinjen) at de næsten giver et skælløst udseende. Øjnene er meget små. Bugfinnerne er længere hos hannen end hos hunnen.

Farver:
Mørk over det hele, farverne falmer efter døden. Ryggen og siderne er olivengrønne med skygger af bronze, bugen er gult-orange. Øjnene er røde og finnerne mørkebrune.

Formering: Gyder på bunden blandt rørbevoksning når vandtemperaturen har nået 18-20 grader, dvs. almindeligvis i juni-juli.

Fredningstider:
Der er ingen fredningstid på Suder i Danmark



Hvor fanger jeg Suderne? Fiskeriet i praksis.

Suderen findes kun i stillestående vand eller i meget langsomme åer. Du kan ikke finde Suder i strømmende vandløb. Søerne er dog også Suderens mest fortrukne levested.

Suderen fortrækker grumsede vande med masser af planter, og den kan sagtens overleve i vande med meget lavt iltindhold.

Søer:
Suderen findes som sagt hovedsagligt i søerne, og et populært sted at fange dem er i grusgrave, som kan sidestilles med meget dybe søer.
Den bedste tidspunkt at fange Suder på er at fiske om aften eller natten, frem til et par timer efter solopgang. Suderen søger føde mellem siv, åkandebælter og langs skrænterne - det er også her du skal fange dem. Personligt har jeg det bedst med at agnen ligger i udkanten af siv eller åkander, omkring 20 - 50cm fra yderkanten. Ryger Suderen først i SNAGS er den svær at få ud igen.

Gode agn er majskorn, orm, maddiker. Her de senere år er fiskeri med boilies på små "Bolt-Rigs" blevet en brugt fiskemetode efter Suder. Suderne tager både frugt og fiskeboilies.
Suderen spiser ikke meget, så du skal passe på ikke at overfodre pladsen du fisker på. Start med at placere din agn, og fodder herefter op med groundbait for at tiltrække Suderen til fiskepladsen.
Suderen giver sig til kende ved sende en masse bobble-skyer til overfladen når den roder i bunden efter mad, og man er ikke i tvivl når de ankommer.

"Hånden på stangen, for om lidt går det løs!"

Når Suderen er på pladsen er det som regel bedst kun at løsfodre med lidt krog agn, pellets o.s.v. vær påpaslig med ikke at overdrive foddringen, det kan give bagslag ( mætte fisk ).

Info:
"Brasen og karper laver også bobbleskyer, men med tiden lærer man at skælne imellem dem. De er nemlig ikke ens."

Fiskeri i Åer og floder.

hvis du skal fiske Suder i åer eller floder, skal du først sikre dig at der findes Suder der hvor du fisker. Strømmen skal flyde meget langsom eller være næsten helt stille, ellers er dine chancer for fangst meget lille.
Igen skal du passe på ikke at overfoddre fiskepladsen, og hvis du kan skal der fiskes aften/nat til tidlig morgen.

Husk på at Suderen er en sky fisk der let bliver skræmt. Hold derfor lav profil og lav ikke for meget larm. Prøv ikke at kaste for meget hvis der er Suder i området, de mange plump fra tacklet kan også skræmme Suderen væk.

de bedste agn til fiskeri i åerne er de fleste typer af orm, casters og selvfølgelig majskorn. Glem ikke jævnligt at foddre med små mængder groundbait, for at tiltrække Suderne til fiskepladsen.